Denumire:
· Prednicortone 5 mg – 10 tablete
Producător:
· Dechra
Descriere:
· Prednicortone 5 mg este recomandat pentru tratamentul simptomatic sau ca tratament adjuvant al bolilor inflamatorii și mediate imun la câini și pisici.
Ingrediente:
· Prednisolon 5 mg;
· Excipienți.
Beneficii cheie:
· Prednicortone este recomandat entru tratamentul simptomatic sau ca tratament adjuvant al bolilor inflamatorii și mediate imun la câini și pisici.
Destinată:
· Câinilor și pisicilor.
Mod de administrare:
· Administrare orală.
Formă de prezentare:
· Folie de 10 tablete.
Dozaj:
· Doza și durata totală a tratamentului sunt determinate de medicul veterinar în fiecare caz, în funcție de severitatea simptomelor.
· Trebuie utilizată cea mai redusă doză eficace.
· Doza inițială: 0,5 - 4 mg pe kg de greutate corporală pe zi.
· Pentru tratamentul pe termen lung: atunci când, după o perioadă de administrare zilnică a dozelor, a fost obținut efectul dorit, doza trebuie redusă până la atingerea celei mai reduse doze eficace.
· Reducerea dozei trebuie efectuată prin administrarea terapiei o dată la două zile și /sau prin înjumătățirea dozei la intervale de 5-7 zile, până la atingerea celei mai reduse doze eficace.
· Câinii trebuie tratați dimineața, iar pisicile seara, în funcție de diferențele de ritm circadian.
· Comprimatele pot fi divizate în 2 sau 4 părți egale, pentru a asigura administrarea adecvată a dozelor. Puneți comprimatul pe o suprafață plană, cu partea cu liniile de marcare în sus și cu partea convexă (rotunjită) spre suprafața respectivă.
· Jumătăți: apăsați cu degetele mari pe ambele părți ale comprimatului.
· Sferturi: apăsați cu degetul mare pe mijlocul comprimatului.
Posibile efecte adverse:
· Se cunoaște faptul că corticosteroizii antiinflamatori, cum este prednisolonul, determină o gamă vastă de reacții adverse. În timp ce administrarea unică de doze crescute este în general bine tolerată, aceștia pot induce reacții adverse severe la utilizarea pe termen lung.
· Prin urmare, dozele la utilizarea pe termen mediu spre lung trebuie menținute la nivelul minim necesar pentru controlul simptomelor.
· Supresia semnificativă a cortizolului, asociată dozelor, observată în timpul tratamentului, este rezultatul supresiei axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale la dozele eficace. După încetarea tratamentului pot apărea semne ale insuficienței suprarenale, care poate merge până la atrofia cortexului suprarenal, iar acest lucru poate face ca animalul să nu mai facă față adecvat situațiilor stresante.
· Prin urmare, trebuie luate în considerare mijloace de diminuare a problemelor legate de insuficiența suprarenală în urma întreruperii tratamentului.
· Creșterea semnificativă a trigliceridelor observată poate face parte din hiperadrenocorticismul iatrogen posibil (boala Cushing) care implică alterarea semnificativă a metabolizării grăsimilor, carbohidraților, proteinelor și mineralelor, de exemplu redistribuirea grăsimii corporale, creșterea greutății corporale, slăbiciunea musculară și pierderea de țesut muscular, și osteoporoza. Supresia cortizolului și creșterea concentrațiilor plasmatice ale trigliceridelor reprezintă o reacție adversă foarte frecventă a medicației pe bază de corticoizi (mai mult de 1 din 10 animale).
· Creșterea valorilor fosfatazei alcaline determinată de glucocorticoizi ar putea fi asociată măririi ficatului (hepatomegalie) însoțite de creșterea valorilor serice ale enzimelor hepatice.
· Alte modificări ale parametrilor biochimici și hematologici sanguini, asociate probabil cu utilizarea prednisolonului, au fost reflectate de efecte semnificative observate asupra lactat-dehidrogenazei (scădere) și albuminei (creștere), precum și asupra eozinofilelor, limfocitelor (scădere) și a neutrofilelor segmentate (creștere).
· Se observă, de asemenea, o scădere a aspartat-aminotransferazei.
· Corticosteroizii administrați sistemic pot provoca poliurie, polidipsie și polifagie, în special în fazele de început ale terapiei. Unii corticosteroizi pot provoca retenție de sodiu și apă, precum și hipokaliemie, la utilizarea pe termen lung. Corticosteroizii sistemici determină depunerea de calciu în piele (calcinosis cutis).
· Utilizarea corticosteroizilor poate întârzia vindecarea plăgilor, iar acțiunea imunosupresoare poate slăbi rezistența sau poate provoca exacerbarea infecțiilor existente. În prezența infecțiilor virale, corticosteroizii pot agrava boala sau pot grăbi progresia acesteia.
· S-a raportat ulcerație gastrointestinală la animalele tratate cu corticosteroizi, iar ulcerația gastrointestinală poate fi exacerbată de steroizi la animalele cărora li se administrează medicamente antiinflamatoare nesteroidiene și la animalele cu traumă la nivelul măduvei spinării.
· Alte reacții adverse care pot apărea sunt: inhibarea creșterii longitudinale a oaselor; atrofia cutanată; diabetul zaharat; euforia, pancreatita, scăderea sintezei hormonilor tiroidieni; creșterea sintezei hormonului paratiroidian.
· Dacă observaţi reacţii grave sau alte efecte care nu sunt menţionate în acest prospect, vă rugăm informaţi medicul veterinar.
Precauții:
· Nu se utilizează la animale care prezintă infecții virale sau micotice.
· Nu se utilizează la animale care prezintă diabet zaharat sau hiperadrenocorticism.
· Nu se utilizează la animale cu osteoporoză.
· Nu se utilizează la animale care prezintă disfuncție cardiacă sau renală.
· Nu se utilizează la animale care prezintă ulcere corneene.
· Nu se utilizează la animale cu ulcerație gastrointestinală.
· Nu se utilizează la animale cu arsuri.
· Nu se utilizează concomitent cu vaccinuri cu virusuri vii atenuate.
· Nu se utilizează în caz de glaucom.
· Nu se utilizează în timpul gestației, deoarece poate cauza anomalii fetale. Nu se utilizează nici în timpul lactației.
· Nu se utilizează în cazuri de hipersensibilitate cunoscută la substanţa activă, la corticosteroizi sau la oricare dintre excipienţi.
· Perioada de valabilitate a comprimatelor divizate: 4 zile.
· Administrarea de corticoizi induce o ameliorare a semnelor clinice, mai degrabă decât vindecarea. Tratamentul trebuie combinat cu tratarea bolii existente și/sau controlul mediului.
· În cazurile în care este prezentă o infecție bacteriană, produsul trebuie utilizat în asociere cu terapia antibacteriană adecvată.
· Din cauza proprietăților farmacologice ale prednisolonului, trebuie luate măsuri de precauție la utilizarea produsului medicinal veterinar la animale cu sistem imunitar slăbit.
· Corticoizii, cum este prednisolonul, exacerbează catabolismul proteic. În consecință, produsul trebuie administrat cu atenție la animalele în vârstă și malnutrite.
· Corticoizii, cum este prednisolonul, trebuie utilizați cu precauție la animalele cu hipertensiune arterială.
· Concentrațiile farmacologic active ale dozelor pot duce la atrofia cortexului suprarenal, ducând la insuficiență suprarenală. Acest lucru poate fi observat în special după oprirea tratamentului corticosteroidian. Insuficiența suprarenală poate fi diminuată prin instituirea administrării terapiei o dată la două zile, dacă acest lucru este practic. Dozele trebuie reduse și administrarea trebuie oprită treptat, pentru a evita accelerarea insuficienței suprarenale (vezi secțiunea privind: Cantităţi de administrat şi calea de administrare).
Mod de păstrare:
· A se depozita în loc ferit de umezeală și expunere directă la soare, la temperaturi de până la 25°C.
În caz de supradoză:
· Supradozarea nu provoacă alte reacții adverse decât cele menționate la secțiunea privind reacțiile adverse. Nu există un antidot cunoscut.
· În caz de supradoză, contactați de urgență medicul veterinar.